İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tilki Sanat | Atölye, Homo Sacer Disiplinlerarası Karma Sergi’ye Ev Sahipliği Yapıyor

Tilki Sanat | Atölye, altıncı sergisi Homo Sacer Disiplinlerarası Karma Sergi ile pandemi döneminde verdiği aranın ardından tekrar kapılarını açıyor. Yirmi dokuz sanatçının resim, heykel, enstalasyon, performans, kısa film ve dijital çalışmalarından oluşan koleksiyonda,
Giorgio Agamben’in Pompeius Festus’tan alıntı yaparak çağdaş literatüre kazandırdığı Homo Sacer kavramına odaklanılıyor. Egemenlik, istisna, beden ihlalleri ve çağdaşlık krizlerinin ele alındığı sergide, ziyaretçiler sanatçıların mevcut konjonktür karşısındaki sorgulamaları ve çözüm arayışlarına tanık oluyor. Biçimsel sorgulamaların yaşama dair sorulara dönüştüğü izleyici ile etkileşimli olarak inşa edilen pratikler, Homo Sacer’ın yeryüzü yolculuğunda yeni deneyimlere olanak sağlıyor.

Sergi Metni:

Tehlikede olan çok şey var. Birkaç gün sonra başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Bir dahaki sefere kim, ne şekilde ve hangi sonuçlarla karşılaşacak? Ortak bir maruz kalma durumunu paylaşıyoruz. Hiç bitmeyen endişe, yanlış bir var olma hali. Üretilmiş kusurlu özneleriz. Aç bırakılabilir, işkence görebilir, dövülebilir, çalıştırılabilir, tecavüz edilebilir veya öldürülebiliriz. Hepimiz – nedenini bilmeden – düzenin dışına itilip yok sayılabiliriz. Bu kimin normali? Bu kimin sapması? Bu istisna panayır ne zamandır bir kural? Bilginin sıfır noktasındayız. Cevaplar soruları temsil etmiyor.

Egemen için tüm insanlar potansiyel olarak Homo Sacer’dır – ve Homo Sacer ile karşı karşıya kalan herkes bir Egemen gibi davranabilir. Hepimiz maruz kalıyoruz, ama aynı zamanda maruz kalanlara istediğimizi yapabiliriz. Seçim bizim. Seçmeme şansımız yok. Delilik, özgürlüğünü yitirdi. Sanatın ve yaşamın politik denklemi ise burada başlıyor.

Agamben’in dediği gibi, siyaset, yaşam çıplakken ortaya çıkar, çünkü gücü o kadar kapsayıcıdır ki ölüm üzerinde iktidar olur. Sanat ise tüm çıplaklığı ile yaşam ve ölüm üzerine düşünmek değil midir? Metalin çamurdan, pigmentin kandan, bedenin ihlalden, ölümün yaşamdan muaf olmadığı bir dünyada, sanat eski bir Homo Sacer dansıdır: tanıdık ama yabancı, içsel ama dışarıda, bizden ama öteki, öldürülebilir ama kurban edilemeyen.

Sanatçılar:

Ayşe Avcı, Ayşe Önel, Azra Gürsoy İnceoğlu, Bertan Ekici, Cem Demirel, Cüneyt Işık, Çetin Akmeşe, Çiğdem Yola, Deniz Sak, Ege Doğan, Ercan Vural, Fırat Karapınar, Halil Ergin, Işıl Arısoy Kaya, Lale Madenoğlu, Melek Kocasinan (Gao Anqi), Merve Gezer, Nermin Balıkçı, Oğuz Han Ayaz, Ozan Alp Hiçyılmaz, Özcan Karabulut, Özge Demir, Özlem Sülüden, Pınar Soytürk, Polvo, Serghei Gulpea, Selvi Pınar Çoker, Şevval Başalan, Yusuf Akyol.

Sergi Ziyaret Saatleri:

Açılış Kokteyli: 15 Ekim 2021, Cuma – 20.00
*Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 12:00 – 19.30
Cumartesi, Pazar: 13.30 – 19.30
Sergi Kapanış: 31 Kasım 2021, 19.30
*Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Tilki Sanat | Atölye Hakkında:

2019 Ağustos ayında İzmir Alsancak’ta kuruldan Tilki Sanat I Atölye, İzmir’in kültür ve sanat yaşamında alternatif bir sosyal alan olma iddiası taşıyor. Atölye’nin odak noktası, sanat alanında disiplinlerarası ilişkiler kurarak üretim ve eleştiri süreçlerine çok yönlü bakış açıları geliştirmek. Etkinlik ve atölyelerde, farklı disiplinlerdeki sanatçıların birlikte çalışması için uygun alanlar sunulurken, çeşitli mesleki grupların yaklaşım ve bakış açılarından yararlanarak, sanatın günlük hayatta etkin rol oynamasına yönelik etkinlikler tasarlanıyor. Böylece, sanatçı ve sanatseverlere yeni sanat olanakları yaratılmış oluyor. Başlıca çalışma alanları arasında edebiyat, fotoğraf, sinema, resim, heykel, işitsel sanatlar, sanat eleştirisi ve sanat tarihi dalları yer alıyor. Ayrıca,kurum, galeri ve sanatçılara yönelik sanat danışmanlığı hizmetleri ve alanında uzman ekibi ile sergi ve sanat yönetimindeki çağdaş standartlara uygun olarak koleksiyon, organizasyon ve envanter çalışmalarına profesyonel çözümler getiriyor. Co-working alanında ise, sanatçı ve sanat topluluklarının yaratıcı faaliyetlerine yönelik alternatif bir çalışma ortamı yer alıyor.

İletişim Bilgileri:

Web Sitesi: www.tilkisanat.com
E-Posta: bilgi@tilkisanat.com
Instagram: @tilkisanat
Telefon: (+90) 545 217 47 11
Adres: 1454 sokak, No:32A, Alsancak, İzmir

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir