İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, IPA Yürütme Komitesi’ne Seçildi

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk, Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association – IPA) yönetim kurulu olarak faaliyet gösteren Yürütme Komitesi’nde görev yapmak üzere seçildi. Önceki gün çevrimiçi olarak gerçekleşen genel kurul toplantısında, Türkiye Yayıncılar Birliği Halkla İlişkiler Uzmanı Filiz Kocaboğa da, IPA’nın Yayınlama Özgürlüğü Komitesi’ndeki görevine devam etmek üzere yeniden seçildi.

1896 yılında kurulan Uluslararası Yayıncılar Birliği (International Publishers Association – IPA) dünyadaki ulusal, bölgesel ve uzman yayıncı birliklerinin en büyük federasyonu niteliğinde. 5 kıtada 69 ülkeden toplam 83 üyesi bulunan IPA’nın, üyelerinin bulunduğu ülkelerde hizmet sunulan pazarın toplam nüfusu 5,6 milyara ulaşıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin de üyesi olduğu IPA’nın genel kurul toplantısı 23 Kasım 2020 Pazartesi günü ilk kez çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Genel kurul öncesinde sanal olarak oylaması yapılan seçimler sonucunda, Ocak 2021 itibarıyla başlayacak olan yeni dönemde başkan ve başkan yardımcılığı görevleri ile bazı komite üyeliklerini yürütecek kişiler belirlendi. Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk, IPA’nın yönetim kurulu olarak faaliyet gösteren Yürütme Komitesi’nde (Executive Committee) görev yapmak üzere seçildi. Derneğin Halkla İlişkiler Uzmanı Filiz Kocaboğa da, IPA’nın Yayınlama Özgürlüğü Komitesi’ndeki görevine devam etmek üzere yeniden seçildi.

IPA’nın yeni dönemdeki başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri Yayıncılar Birliği’nin kurucusu ve Kalimat Group yayınevinin sahibi Bodour Al Qasimi; başkan yardımcısı ise Brezilyalı Girassol Brasil Edições yayınevinin yönetici ortağı Karine Pansa oldu.

  
Görev süresi Aralık 2020 sonunda sona erecek olan IPA Başkanı Hugo Setzer genel kurula hitabında, görev süresi boyunca kendisine gösterilen destek için herkese teşekkür etti. Pandeminin olumsuz etkilerinin üstesinden gelmek için tüm yayıncıların birlikte çalışmaya devam etmelerinin önemine değinen Setzer, dört yıl önce başkan yardımcısı olarak farklı ülkeler, kültürler ve düşünme yöntemleri arasında köprüler kurmak isteğiyle göreve başladığını; insanları birleştiren unsurların farklılıklarını oluşturan unsurlardan çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi. Ocak 2021’de yeni görevi başlayana kadar başkan yardımcılığı görevini sürdürecek olan Bodour Al Qasimi ise konuşmasında, IPA’nın 124 yıllık tarihinde ikinci kez bir kadın başkan olmasının, çeşitlilik ve kapsayıcılık için gösterilen çabalar bakımından önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Bodour Al Qasimi ayrıca, pandemi sonrasında yayıncılık endüstrisinin iyileşmesi ve COVID sonrası dünyaya rahat bir geçiş yapabilmesi için tüm üyelerle yakın iletişim içinde çalışacağını ifade etti.

Genel kurulda ayrıca, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yayıncılar Birliği Başkanı Anges Félix N’Dakpri’nin nedeni açıklanmayan bir sebeple hapiste oluşuna değinildi ve özgür bırakılması çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ise genel kurula seslendiği video mesajında, IPA’nın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda Birleşmiş Milletler’in değerli bir ortağı olduğunu, küresel amaçlar için yayıncıların hem kitaplarıyla hem iş yapış biçimleriyle çaba gösterdiklerini, cesur yazarların ve yayıncıların ifade ve yayınlama özgürlüklerinin önemini vurgulayarak herkes için daha güvenli, daha sürdürülebilir ve daha eşitlikçi bir dünya dileğini paylaştı.

IPA Genel Kurulu hakkında daha fazla ayrıntıya ve IPA yönetiminde ve komitelerinde görev yapmak üzere seçilen üye temsilcilerinin listesine internet sitesinden erişebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir