İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ülkü Tamer’den mizahın ciddi bir iş olduğunu gösteren hikayeler: Tarihte Yaşanmamış Olaylar

Ülkü Tamer’in tüm eserlerini tek çatı altında toplayan Ketebe, şimdi de yazarın sıra dışı metinlerinden oluşan Tarihte Yaşanmamış Olaylar kitabını okurla buluşturdu. Tamamen uydurma olan bu hikayeler gerçek dediğimiz olaylarla hayal gücünün ince sınırını gözler önüne sererken, okura keyifli bir deneyim sunuyor.

İkinci yeni şiir akımının önde gelen şairlerinden Ülkü Tamer, hayatı boyunca şiirden kurmacaya, hikayeden kavramsal metinlere pek çok türde ve tarzda kalem oynatmış bir yazar. Tamer’in tüm eserlerini bünyesinde toplayan Ketebe Yayınları bu ay Tarihte Yaşanmamış Olaylar kitabıyla okur karşısında.

Kitabın girişinde bir açıklama yapan Ülkü Tamer “Bu kitapta okuyacaklarınızın tümü uydurmadır. Düzmecedir. Palavradır. Adlar da, tarihler de, olaylar da gerçek değildir. Düş ürünüdür. Sondaki kaynakça bile” diyor. Zira okur uydurma olan bu hikayelerin dünyasına girdikçe, bu açıklamayı görmeseydik hepsini gerçek zannedebilirdik hissine kapılıyor.

Tarihte Yaşanmamış Olaylar, on hikayeden oluşuyor. Ülkü Tamer bu hikayeleri yazma fikrine nasıl geldiğini ise şu cümlelerle anlatıyor: Tarihle ilgili öylesine “inanılmaz” yapıtlarla karşılaştım ki yabancı bir takma adla benzer şeyler yazmak geldi içimden. “Parodi” demiyorum, zaten parodi gibiydi onlar. İkisini yazıp öyle yayımladıktan sonra bu uğraşın beni keyiflendirdiğini gördüm. Kendi adımla sürdürmeyi istedim. 

Sen de mi, Brutus? efsanesinin tahmin edemeyeceğiniz uydurma versiyonundan, yüzme bildiği için kabilesinde inanılmaz bir yükseliş gösteren Oogna Mbuti’nin hikayesine, Mısır’da kedilerin kutsal görülmesinin perde arkasını aralayan Dördüncü Piramit hikayesinden, İvan Rubinoviç’in Yükselişi’ne farlı zamanlarda ve coğrafyalarda geçen bu hikayeleri okudukça siz de yazar gibi keyiflenecek, uydurma bir tarih yazmanın güçlü bir hayal gücüyle mümkün olduğunun farkına varacaksınız.

Okura farklı bir deneyim sunan Ülkü Tamer “Kitapçı raflarındaki kimi yapıtlara bakarsanız, bunların daha gerçek olduğunu düşünebilirsiniz. Tarihte yaşanmadı ama hiç değilse kendi içimde yaşandı bu olaylar” diyor. Hınzır bir bakış açısıyla kaleme alınan kitap, mizahın ciddi bir iş olduğunu bir kez daha gösteriyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir