İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ne Görkemli Kapanış

Bir hafta içinde yaklaşık 30 milyon izleyiciye ulaşan, dünyanın en geniş katılımlı ve en kapsamlı tematik film festivali olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali ‘artırılmış gerçeklikle’ düzenlenen görkemli bir kapanış töreniyle sona erdi.

Son 8 yılda çoğu kadın ve çocuk 25 bin kişinin Akdeniz’in azgın sularında hayatını kaybettiğini, Avrupa’ya sığınan 10 bin mülteci çocuğun akıbetinin bilinmediğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferansla katıldığı gecede ‘’Göçle ilgili ön yargılarımızı bir tarafa bırakarak göçmenlerin gittikleri ülkelere ve gittikleri toplumlara katkılarını görmemiz gerektiğine inanıyorum’’ mesajı verdi.

Festivalin mimarı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise ‘’2011 yılından beri anlatamadığımız, daha doğrusu anlatıp hissettiremediğimiz pek çok duyguyu, bu sayede anlatabilmiş ve hissettirebilmiş olduk. Gönüllere girmek istedik ve galiba başardık’’ sözleriyle festivalin amacına ulaştığını söyledi.

Oscar’a aday olan ‘Suriyeli Waad Al Kateab ve İngiliz Edward Watts’ın yönettiği ‘For Sama/Sama İçin’ belgeselinin ‘En iyi Uzun Metraj’ film seçildiği gecede 26 bin Euro ödül dağıtıldı.

Uluslararası Göç Filmleri Festivali, gerçek zamanlı 3 boyutlu sanal stüdyoda ‘artırılmış gerçeklikle’ düzenlenen yeni nesil kapanış ve ödül töreniyle son buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, İngiltere’deki 4 bin yıllık Stonehenge Anıtı ile 12 bin yıllık Göbeklitepe’nin dijital olarak harmanlanmasıyla oluşturulan sanal sahnede gerçekleştirilen kapanış törenine video konferansla katıldı. Son 8 yılda çoğu kadın ve çocuk 25 bin kişinin Akdeniz’in azgın sularında hayatını kaybettiğini dile getiren Erdoğan, Avrupa’ya sığınan 10 bin mülteci çocuğun akıbetinin bilinmediğini söyledi. Erdoğan ‘’Eskiden beri kültürel etkileşimin en önemli vasıtası göç, aynı zamanda yeni bir buluşmadır. Bu süreçte yaşananlar dilimizde yeni kelimeler, ağzımızda yeni tatlar, hafızalarımızda yeni birliktelikler bırakır. Hüznüyle, sevinciyle göç hikayelerinin etkili bir şekilde anlatılması noktasında sinema güçlü bir araçtır. Göçle ilgili ön yargılarımızı bir tarafa bırakarak göçmelerin gittikleri ülkelere ve gittikleri toplumlara katkılarını görmemiz gerektiğine inanıyorum’’ dedi.

Süleyman Soylu: Festivalin mesajı; göçten korkma

Organizasyonun başlıca mimarı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise festivalin amacına ulaştığını söyledi ve ekledi: ‘’Suriye kaynaklı göçün başladığı 2011 yılından beri anlatamadığımız, daha doğrusu anlatıp hissettiremediğimiz pek çok duyguyu, bu sayede anlatabilmiş ve hissettirebilmiş olduk. Göçün sırt çeviremeyeceğimiz dramları ve trajedileri olduğunu; medeniyetimizin her noktasında göçler göçten izler olduğunu; göçün umutla başladığını ve gittiği yere de umut götürdüğünü anlatmaya çalıştık. Gönüllere girmek istedik ve galiba başardık. Bana sorarsanız bu festivalin mesajı ‘’Göçten korkma’’ olmalıdır. Göçün bir sorun olarak algılanmasının nedeni gereksiz ön yargılar ve korkudur. Bu filmler bize aslında hepimizin birer göçmen olduğunu anlatmıştır. 21. yüzyılın en önemli meselesine sinemanın gücüyle merhametten yana müdahil olan herkese, Nuh’un Gemisi’nin tüm yolculara ayrı ayrı teşekkürler.’’

En İyi Uzun Metraj Film: For Sama/Sama İçin

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nde Suriyeli Waad Al Kateab ve İngiliz Edward Watts’ın yönettiği ‘For Sama/Sama İçin’, ‘En iyi Uzun Metraj’ film seçildi. Suriye’de yaşanan iç savaşı genç bir annenin gözünden çarpıcı bir dille aktaran ve 2019 yılında Oscar adayı olan 7 ödüllü belgesel, 15 bin Euro para ödülünün de sahibi oldu.

İtalyan yönetmen Costanza Quatriglio’nun Doriana Leondeff ile birlikte senaryosunu yazıp yönettiği, Afganistan’daki Taliban zulmünden kaçıp Avrupa’da yaşayan iki kardeşin hikayesini anlatan Oğlum Gibi/JustLike My Son ‘En İyi İlham Veren Senaryo’; 1979 yılında yaşanan İran Devrimi sırasında ailesiyle birlikte ülkesini terk edip Avusturya’da yaşamak zorunda kalan İranlı yönetmen Arash T. Riahi’nin imzasını taşıyan Oskar&Lilli ‘Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu.

‘Unicef En İyi Kısa Film Ödülü’ Amelia Nanni’nin yönettiği Kıyının Çocukları / Children of theShore, ‘Aynı Gemide Kısa Film Ödülü’ ise Zeynep Köprülü’nün yönettiği ‘Orada/There’ filmlerine verildi. Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığında dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı jürinin ‘en iyi’leri seçmek için dijital ortamda bir araya geldiği yarışmada toplam 26 bin Euro para ödülü dağıtıldı.

‘Göçün Çığlığı’ dünyaca ünlü müzisyenlerden

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin kapanış töreninde açılışta olduğu gibi yine ‘Göçün Çığlığı’ sahne aldı. Dünyanın farklı noktalarından dijital olarak biraraya gelen sanatçılar Sarı Gelin, Yemen Türküsü ve Altın Hızma türkülerini seslendirdi.

Gecenin sunuculuğunu ekranların sevilen yüzü Oylum Talu ile başarılı müzisyen Reynmen’in üstlendiği festival’de bir haftada 30 ülkeden, 45 filmin gösterildi. Festival ayrıca, ustalık sınıfları, atölyeler, konserler ve son teknolojilerin kullanıldığı yeni nesil sergileriyle dünyada yaklaşık 30 milyon izleyiciye ulaştı.

ÖDÜLLERİN LİSTESİ:

En İyi Uzun Metraj Film: Sama İçin / For Sama

Yönetmen:Waad Al- Kateab, Edward Watts)

En İyi İlham Veren Senaryo: Oğlum Gibi / JustLike My Son

Yönetmen:Costanza Quatriglio

Senaryo:Costanza Quatriglio, Doriana Leondeff

Jüri Özel Ödülü: Oskar&Lilli

Yönetmen:Arash T. Riahi
Oyuncular:RosaZant, LeopoldPallua

UNICEF En İyi Kısa Film Ödülü: Kıyının Çocukları/ Children of theShore

Yönetmen: Amelia Nanni

Aynı Gemi En İyi Kısa Film Ödülü: Orada/ There

Yönetmen: Zeynep Köprülü

Hollywood’un dünyaca ünlü yıldızlarından Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ne övgü

Hollywood’un dünyaca ünlü oyuncuları, Amerikalı usta oyuncu Harvey Keitel, Oscarlı oyuncu Helen Mirren, Oscarlı yönetmen Taylor Hackford ve başarılı oyuncu John Savage, Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ne övgüler yağdırdı. Ünlü oyuncular gönderdikleri videolarla festivali düzenleyen İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerini iletti.

Harvey Keitel

Harvey Keitel: Muhteşem bir fırsat sundunuz

Ucuz Roman, Taksi Şoförü, Rezervuar Köpekleri gibi filmlerin efsane oyuncusu Harvey Keitel, festival komitesine gönderdiği mesajda şunları söyledi; ‘’Göçle ilgili bir festival düzenledikleri için Göç İdaresi’ne tebriklerimi iletiyorum. Muhteşem bir fırsat sundunuz, teşekkürler.’’

Taylor Hackford & Helen Mirren

Taylor Hackford: Bu festival harika bir fikir

Oscarlı oyuncu Helen Mirren ‘Göç en temel insan hikayelerini beraberinde getirir’ derken Şeytanın Avukatı, Ray gibi unutulmaz filmlerin Oscarlı yönetmeni Taylor Hackford ‘’İkimizde bundan neredeyse 10 yıl kadar önce Antalya Film Festivali’ne katıldık. Bizim için muhteşem bir tecrübeydi. Çünkü Türkiye’nin zenginliklerini ve tarihini görme şansımız oldu. Hayatımızda gördüğümüz en harika Roma ve Yunan harabelerini ziyaret ettik. Tabii ki göçün ve göçmenliğin ne kadar önemli olduğunu düşündük. Kültürler hareket eder, değişir ve zenginleşir. Bu yüzden Uluslararası Göç Filmleri Festivali harika bir fikir’’ diye konuştu.

John Savage

John Savage: Umarım Türkiye’yi desteklemenin bir yolunu bulabiliriz

John Savage denince akla ilk olarak ‘‘The Deer Hunter-Avcı’’ filminde usta oyuncu Robert De Niro ile karşılıklı oynadığı Rus ruleti sahnesi gelir. Sinema tarihinde savaşın anlamsızlığını özetleyen belki de en iyi sahnelerden biridir bu. Amerikan sinemasında saygın bir yere sahip olan John Savage da gönderdiği mesajda şunları söyledi: ‘’F. Murray Abraham’dan bir mesaj aldım. Kendisi müthiş bir karakter. Türkiye’de göçmenlikle ilgili düzenlenen bir film festivali için çalıştığını, festivale başkanlık ettiğini söyledi. Gerçekten etkilendim. Festivaller, küçük bir alanda çok önemli sonuçlar elde edebilirler. Umarım biz de Türkiye’nin ortaya koyduğu bu inanılmaz çabayı desteklemenin yollarını bulabiliriz.’’

Site Linki:

www.migrationff.com

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir