İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul Programı Açıklandı

WOW Vakfı ortaklığında, Sabancı Vakfı ve British Council iş birliği ile 5-6-7 Mart tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlenecek WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un program detayları açıklandı. Söyleşiler, paneller, atölyeler, müzik ve dans performanslarından oluşan festival “Şehirde Kadın Olmak” temasını ele alıyor.

İlk kez 2010’da İngiltere’de başlayan WOW – Dünya Kadınlar Festivali’nin İstanbul ayağında “Şehirde Kadın Olmak” ana temasının etrafında, kapsayıcı kentler, kadınların toplumsal hayata katılmasının önündeki kültürel ve yapısal bariyerler, şehrin görünmeyen yüzü olan ev içi yaşam ve şehirde dayanışma konuları tartışılacak.

Kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için oluşturdukları çözümleri görünür kılmayı hedefleyen festival 5 Mart tarihinde WOW Vakfı Kurucusu ve Direktörü Jude Kelly, British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough, British Council Mütevelli Heyeti Başkanı Stevie Spring ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın açılış konuşmaları ile başlayacak. Duygu Demirdağ, Burcu Karakaş ve Zeynep Miraç’ın sunuculuğunu üstlendiği çevrim içi festival, söyleşilerin yanı sıra “Şehir Hayatına Katılım”, “Şehrin Görünmeyen Yüzü”, “Şehirde Dayanışma” panelleri, “Büyük Fikirler”, konserler, performanslar; yemek, hareket ve sivil alan atölyeleri gibi pek çok farklı bölüm ile devam edecek.

KADINLARIN ŞEHİR HAYATINA KATILIMI PANELLER VE SÖYLEŞİLER İLE ELE ALINIYOR

WOW İstanbul Festivali’nin ilk gününde, Engelli Kadın Derneği Kurucusu Arzu Şenyurt Akdağ, İBB Sosyal Politikalar Koordinatörü Zelal Yalçın Küçük, Kadın Koalisyonu Gönüllüsü Sinem Mısırlıoğlu ve Women’s Equality Party (WEP) Lideri, politikacı Mandu Reid’in katılımıyla kadınların toplumsal hayata katılımları önündeki engeller ve kapsayıcı kentler “Şehir Hayatına Katılım” başlığıyla ele alınacak. Festivalin ikinci günü 6 Mart’ta ise, gazeteci Burcu Karakaş, akademisyen Aksu Bora, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli, Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ve gazeteci & yazar Saima Mir pandemi ile birlikte artan ev içi şiddet, ev içi emek ve derin yoksullaşmayı“Şehrin Görünmeyen Yüzü” başlığı ile tartışacak.  Festivalin “Şehirde Dayanışma” başlıklı üçüncü ve son panelinde, daha kapsayıcı, adil, eşit bir yaşam için harekete geçen kadınların çalışmalarına ve çözüm önerilerine yer verilecek. Gazeteci Zeynep Miraç’ın moderatörlüğünde akamedisyen ve 5 Harfliler editörü Hazal Halavut, müzisyen, araştırmacı, WOW İstanbul Festivali Danışma Kurulu Üyesi ve Havle Kadın Derneği Kurucusu Rümeysa Çamdereli, İstanbul Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan ve feminist tarihçi Jade Bentil ise “Şehirde Dayanışma” panelinde buluşacak.

Festivalin söyleşiler bölümünde ise, başkalarının hayatında değişim yaratan kadınlar kendi hikayelerini de paylaşacakları konuşmalarla ilham verecekler. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan moderatörlüğünde “Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı” başlığı ile Rehber Köpekler Derneği kurucusu Nurdeniz Tunçer, insan hakları hukukçusu ve “Konuşmamız Gerek” platformu kurucusu İlayda Eskitaşçıoğlu ve Alerji ile Yaşam Derneği Kurucusu Özlem Ceylan kendi fark yaratan hikayelerini paylaşacak.

British Council’in ülkemizdeki 80 yılı boyunca yolunun kesiştiği 80 kadının hikayesini anlatan ‘Kesişen yollar: 80 yılda değişen hayatlar’ seçkisinde yer alan Güneş Terkol, Esra Gönen ve Ezgi Yalınalp ilham veren hikayelerini British Council Türkiye Ülke Direktörü Cherry Gough moderatörlüğünde anlatacak.

ORTAK NOKTALARI HEYECAN, CESARET VE AKTİVİZM OLAN KADINLARDAN BÜYÜK FİKİRLER

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucusu Gülseren Onanç, Manifold iş birliği ile başlattığı ME! Kampanyası yaratıcısı Mimar Melis Cankara, Erişilebilir Her Şey kurucularından Hale Yıldız, Girl Up hareketi kurucusu Selin Özünaldım, yazar ve akademisyen Nora Tataryan, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’ndan Arzu Çelebi, Metal Kolektif kurucusu Hediye Yaşar, Kelebek Etkisi projesiyle kız çocuklarına kodlama öğreten Elif Eda Güneş, Türkiye Engelsiz Sanatçılar Merkezi (TEKSEM) ve Engelsiz Amazonlar kurucusu Gamze Elibol, Teknolojikanne.com kurucuları İpek Süer ve Derya Divrikli Gül, Pentatlet İlke Özyüksel,  Yönetmen Berna Gençalp ve Women in Games Türkiye kurucusu, oyun yapımcısı ve WOMEN in GAMES Türkiye’nin kurucusu Simay Dinç, hikayelerini, çarpıcı çalışmalarını, kendilerine tanınmayan fırsatları nasıl yarattıklarını “Büyük Fikirler” bölümünde aktaracaklar.

WOW SESLER, WOW PERFORMANS VE WOW KONSERLER İLE FESTİVAL DOPDOLU

Festival, Birleşik Krallık ve Türkiye’den farklı disiplinlerde çalışan kadın sanatçıları da ağırlayacak. Birleşik Krallık’tan Selector Radyo, Serious Müzik ve MAYK Tiyatrosu’nun performansları WOW Sesler, WOW Performans ve WOW Konser bölümlerinde seyirci ile buluşacak. Heka, Maya Law ve Bryony Jarman-Pinto’nun performansları WOW Sesler Selector Sunar bölümünde, Yazz Ahmed & Melisa Yıldırım konseri ise WOW Konser Serious Sunar bölümünde gerçekleşecek. WOW Performans MAYK Tiyatrosu Sunar bölümünde Laila Diallo ve Jo Bannon yer alacak.

British Council’in #KültürdeKadınGücü destek programı ile Türkiye’den seçtiği müzisyen ve gösteri sanatları profesyonellerinden Dilan Balkay, Duygu Demir, Ekin Tunçeli, ve Banu Açıkdeniz’in pandemi koşulları ile seyirci ile buluşamamış eserleri de WOW Sesler ve WOW Performans bölümlerinde yer alacak. Barış İçin Müzik Orkestrası ve Kardeş Türküler de programın WOW Konser bölümünde müzikseverlerle buluşacak.

Festivalde Birlikte Yemek bölümünde Refika Birgül, EkBiçYeİç ile Şehirde Ekolojik Yaşam ve Kadın Kadına Mülteci Mutfağı bizlerle birlikte olacak. Refika Birgül, mutfağından bir tarifi bizimle paylaşırken aynı zamanda konuğu Pelin Turgut ile kendi hikayeleri ve hayallerinin peşinden nasıl gittikleri üzerine sohbet edecek. Birlikte Hareket bölümünde Ebru Atilla ile ‘Şimdi Derin Bir Nefes Al’, Ekin Bernay ile Performatif Atölye Çalışması ve Hip Hop Ladies Turkey ile Dans Üzerine yer alacak. Ayrıca Zeynep Atakan’ın sunuşu ile Mülteci Kadınlar temalı Sabancı Vakfı 1. Kısa Film Yarışması Seçkisi’nden kısa filmler gösterilecek. Sivil Alan bölümünde ise, Sabancı Vakfı Hibe Programı Seçkisi ve Paydaşlardan Görüntüler festival katılımcıları ile buluşacak. Festivalin kapsayıcılık ilkesi ile düzenlenecek interaktif Sivil Alan Atölyeleri, farklı alanlardaki sivil toplum kuruluşları yürütücülüğünde, ön başvuru ile kayıt yaptıran katılımcılara açık olacak.

Pozitif organizasyonuyla gerçekleşecek olan WOW İstanbul Festivali, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında herkes için daha erişilebilir olmayı hedefliyor. Festival yayınlarında, simultane Türk İşaret Dili çevirisi, Türkçe ve İngilizce altyazı çevirileri ve simultane Türkçe sesli çeviri yapılacak.

Ayrıntılı bilgi için wowistanbul.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

@sabancivakfi

@turkeybritishcouncil

@wowglobal

WOW Hakkında:

WOW (Women of the World) Vakfı Jude Kelly CBE tarafından 2018’de, global WOW Dünya Kadınlar Festivali hareketini hayata geçirmek amacıyla kuruldu. Festival ilk kez Londra’da 2010’da Kelly tarafından, sanat yönetmeni görevinde bulunduğu Southbank Centre’da, kadın ve kız çocuklarını kutlamak, potansiyellerini kısıtlayan engelleri anlamak için ve karşılaştıkları sorunlara dair farkındalığı artırmak ve bu sorunlara kolektif çözümler geliştirmek amacıyla düzenlendi.

WOW bugüne dek aralarında Avustralya, Brezilya, Çin, Mısır, Finlandiya, Nepal, Nijerya, Pakistan, Sri Lanka, Somali, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerin yer aldığı altı kıtada; iki milyondan fazla kadına ulaştı. 2018-2019’da festival Rio de Janeiro, Cardiff, Bangladeş, Beijing, Gana, Londra, Baltimore, Nepal, Norwich ve Exeter’deydi. Haziran 2020’de kadın ve kız çocuklarına odaklanan festival, WOW Global 24 adıyla ilk kez tüm dünyada çevrimiçi düzenlendi. İngiltere’den Nijerya’ya, Pakistan’dan Avustralya’ya COVID-19’un cinsiyet eşitsizliği üzerindeki etkilerini keşfetmek ve Black Lives Matter hareketini desteklemek amacıyla dünyayı dolaştı.

10 yıl boyunca gerçekleşen festivaller; Angela Davis, Malala Yousafzai, Annie Lennox, Patrick Stewart, Baroness Doreen Lawrence ve Salma Hayek gibi dünyaca tanınan sanatçıların, aktivistlerin, fikir liderlerinin ve performans sanatçılarının bir araya geldiği, binlerce kadın ve kız çocuğunun birlikte harika işler yarattığı bir alan olarak bilinirliğini arttırdı. WOW, herkes için platformlar sağlar, farkındalık yaratır, komüniteleri bir araya getirir ve toplumsal cinsiyet eşitliği için bir arada çalışma ortamı yaratır. Festivalin yarattığı etkiler ve zemin hazırladığı oluşumlar arasında, Sandi Tosvig ve Catherine Mayer’in 2015’te beraber kurdukları Kadınların Eşitliği Partisi örnek gösterilebilir.

2018’de Kelly Southbank Centre’dan ayrıldı ve WOW Vakfı’nı festivaller yoluyla kadınları ve kız çocuklarını güçlendirerek eşit bir dünyanın mümkün ve arzu edilir olduğuna inanan küresel bir hareketi inşa etmek, toplamak ve sürdürmek için çalışan bir hayır kurumu olarak yürütmeye devam etti. Bu benzersiz festival modeli, katılımcıların WOW projelerinde yer almaları, kendi amaçlarını güçlendirmeleri veya topluluklar üzerinde geniş etkisi olan yeni girişimler başlatmaları için sayısız yollar yaratıyor. Festival, kadınların çalışmalarını sunmaya ve kadın ve kız çocuklarının eşitliğini teşvik etmeye adanmış en büyük, en kapsamlı ve en önemli festivaldir.

WOW festivalleri ve etkinlikleri Southbank Centre iş birliği ile gerçekleşmektedir. WOW – Dünya Kadınlar Vakfı Başkanı Cornwall Düşesi’dir.

Southbank Centre Hakkında:

Londra’nın kültür-sanat anlamında en hareketli bölgesinde, on yedi dönümlük bir alanda yer alan Southbank Centre, İngiltere’nin en büyük sanat merkezi ve ülkenin en çok ziyaretçi çeken beş cazibe merkezinden biridir. Southbank Centre olarak, insanları bir araya getiren kültürel deneyimler sunmak için varız.  Bu amacımızı, sanatçıların ürettiği ve en iyi işlerini sergilediği; insanların bir araya gelip cesur, beklenmedik ve ufuk açan bu işleri deneyimlediği alanlar yaratarak yerine getiriyoruz.

Southbank Centre’ın mimari ve yaratıcılık tarihi 1951 Britanya Festivali’ne uzanıyor. Southbank Centre, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, ve Hayward Gallery’den oluşuyor. Merkez aynı zamanda Ulusal Şiir Kütüphanesi ve Arts Council Koleksiyonuna ve yerli orkestralara (Londra Filarmoni Orkestrası, Filarmoni Orkestrası, Londra Sinfonietta ve Aydınlanma Çağı Orkestrası) ve diğer dört orkestraya (Aurora Orkestrası, BBC Konser Orkestrası, Chineke! Orkestra ve Büyük Britanya Ulusal Gençlik Orkestrası) ev sahipliği yapıyor.

British Council Hakkında

British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. Birleşik Krallık ve diğer ülkeler arasında kültür-sanat, eğitim ve İngillizce dili aracılığıyla bağlantılar kuruyor, anlayış ve güven inşa ediyoruz. Geçen yıl 80 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 791 milyonun üzerinde kişiyle de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla iletişim kurduk. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur. Gelirimizin yüzde 15’i ise Birleşik Krallık hükümeti tarafından karşılanmaktadır.

www.britishcouncil.org.tr

Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik Programı Hakkında:

British Council toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadının güçlendirilmesinin kapsayıcı, açık ve gelişmiş toplumlar için hayati olduğuna inanmaktadır.  Kadının güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesinin sürdürülebilir kalkınmaya ivme kazandıran bütün alanlarda çarpan etkisi yaratılması bakımından da öneminin bilinci ile kültür alanında toplumsal çeşitlilik üzerine odaklanan kadın liderlerin ve sanatçıların desteklenmesi programımızın önemli bir parçasıdır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışan kadın yaratıcılar ve sivil toplum aktivistlerini desteklemek ve onlarla iş birliği kurmak amacıyla yürütülen Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik Programı, Kültürde Kadın Gücü Araştırması ile başlamıştır. Program, Birleşik Krallık’ta kadın liderlerin mesleki gelişim programı ile devam etmiştir. Bunu, Birleşik Krallık’ta kadın sanatçılarla çalışan kuruluşlara yönelik hibe destek programı olan #WomenPowerinCulture (#KültürdeKadınGücü), Açık Radyo’da toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan radyo programı Festival Alanı ve dünyada ilk kez kadınları ele alan küresel dijital festival olan WOW Global 24 takip etmiştir.

Sabancı Vakfı Hakkında

Sabancı Vakfı 1974’teki kuruluşundan bu yana, tüm bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir toplum vizyonuyla, eğitim, kültür-sanat ve sosyal değişim alanlarında Türkiye’nin toplumsal gelişimine katkıda bulunuyor. Vakıf, 14 yıldır yürüttüğü hibe programlarıyla, kadınlar, gençler ve engelli bireylerin toplumun her alanına eşit şekilde katılabilmeleri amacıyla sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdikleri projelere destek veriyor.

Sabancı Vakfı şimdiye dek Türkiye’nin 76 ilinde 173 projeye 28 milyon TL’den fazla fon desteği sağladı. Temel hedef kitlelerinden biri kadınlar olan Vakıf, toplumsal cinsiyet eşitliği, aile içi şiddetle mücadele, haklar konusunda farkındalığın artırılması gibi amaçlara yönelik projelere hibe desteği veriyor. 2006 yılında “kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi” amacıyla Birleşmiş Milletler Ortak Programına destek veren Vakıf, 10 yıl süreyle bu çalışmayı devam ettirerek, yereldeki olumlu etkilerinin yaygınlaştırılmasını sağladı. 17 ilde açtığı 19 öğrenci yurduyla kız çocuklarının eğitiminin önündeki engellerin kalkmasına katkıda bulunan Vakıf, halen öğretmenlere toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırmak amacıyla Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü Mor Sertifika Programını destekliyor. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında ise sivil toplum kuruluşlarının erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesi, kız çocuklarının eğitimi, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projeleri destekleniyor. OECD’nin 2019’da yayınladığı “Insights on Philanthropy for Gender Equality” (Cinsiyet Eşitliği için Filantropi) raporuna göre Sabancı Vakfı, dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan ilk yedi vakıf arasında yer alıyor.

www.sabancivakfi.org

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir