İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lübnanlı Ressam Zina ile Resimleri, Rock and Roll ve Sanat Üzerine

(Bu röportajı hem Türkçe hem İngilizce olarak okuyabilirsiniz.) (You can read this interview both in Turkish and English.)

Lübnan, Akdeniz’e kıyısı olan bir Ortadoğu ülkesi. Batı’da açıldığı Akdeniz’i ise güneyde İsrail’le olan komşuluğu takip eder. Önemli bir coğrafyadadır Lübnan. Özellikle kıyı kesimlerinde ise Akdeniz iklimi net bir şekilde görülür. Tarihin önemli ülkelerinden biri olan Lübnan, Beyrut gibi meşhur bir kentin de başkent olduğu bir ülkedir. Zina da Beyrutlu bir ressam, sanatçı. Yaptığı resimler beni çok heyecanlandırıyor, çünkü genellikle rock and roll’un en önemli temsilcileri geçiyor onun fırçasından: Bob Dylan, John Lennon, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Mick Jagger, Janis Joplin… “Beni heyecanlandıran şeyi çiziyorum.” diyor Zina. Çizdikleriyle benim gibi daha sayısız insanı da heyecanlandırıyor! Instagram hesabında işlerini müthiş bir keyif ve heyecanla takip ediyorum. Çok üretken bir sanatçı. Aynı zamanda org çalıyor ve bazen onu şarkı söylerken de görüyoruz. Resimlerinde yalnızca rock and roll’cular da yok. Marilyn Monroe, Al Pacino gibi dünyaca ünlü isimler de onun resminde görebilecekleriniz arasında. Tabloları, tasarladığı tişörtler pek çok insanın evine de giriyor. Ben de bu kadar üretken ve heyecan uyandıran bir sanatçıyla röportaj yapmayı çok istedim. Beni kırmadı.

(Lebanon is a Middle East country which has a coast on the Mediterranean Sea.  Not only,it is on the west side of the Mediterranean Sea, but also it is a contiguous country with Israel in the south. There is a dense mediterranean climate merely in its coastal region. Lebanon, which is one of the crucial countries in terms of history has a very famous capital city : Beirut. Zina is a painter and an artist who is from Beirut. Her work of art excites me a lot because she merely works on the greatest representatives of  rock and roll : Bob Dylan, John Lennon, Jim Morrison, Jim Hendrix, Mick Jagger , Janis Joplin and so on. ‘’I like to paint the things which excites me.’’ says Zina. And she excites a huge number of people like me with the work she does ! I follow her works in her Instagram account with great pleasure and excitement. She is a very productive artist. Besides, she plays keyboard.. In her paintings, there are not only rock and roll spirits but also you can come across some other worldwide celebrities such as Marilyn Monroe and Al Pacino. A good number of people have access to her paintings and t-shirts which she designs. Thus, I aspired to interview with such a productive artist who excites me so much. And she did not refuse my request.)

Mick Jagger

1. Zina hoş geldin. Birbirimize komşu sayılabilecek ülkelerde yaşıyoruz. Seni daha detaylı tanımak istiyorum. Önce kendinden bahset bize. Aldığın eğitimler, çalışmaların, resim tutkun, müzik merakın…

(Welcome, Zina! We both live in countries that we can regard as contiguous to each other. I want to know about you more. Would you talk about yourself ? In addition, the education you received, your works, your passion for painting, your curiosity for music…)

Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde öğrenim gördüm ve buradaki bölümüm olan grafik tasarımından BA harf notu ile mezun oldum. Aynı zamanda yan branş olarak güzel sanatlar bölümünü bitirdim. Daha sonra Arizona’da bazı ünlü ressamların atölyelerine katıldım.  Farklı temalar yansıtan birçok resim yaptım, ancak son birkaç yıldır daha çok portre çalışmalarına yoğunlaştım ve bunları tutkunu olduğum müzikle birleştirdim.

(I studied at the American University of Beirut and graduated with a BA in Graphic design, and minored in Fine arts, and I attended several workshops with renowned portrait artists in Arizona. I’ve painted many different subjects but the last few years I’ve been more focused on portraits and combining it with the love I have for music.)

2. Ben hep gelmek istedim ama daha fırsat olmadı: Beyrut nasıl bir yer? Kültürel olarak çok zengin bir şehir olduğunu biliyorum.

(I’d always love to visit Beirut, but I haven’t experienced it yet. How about Beirut? I already know that it’s a very prosperous city in terms of culture.)

Beyrut oldukça güzel ve sevimli bir şehir. Ancak son zamanlarda maalesef zor zamanlardan geçiyor. Ancak buradaki insanlar, etraflarındaki bu tip zorluklara rağmen dirayetliler ve kendilerini sürekli yenilemeye çalışıyorlar.

(Beirut is a beautiful and lively city, unfortunately it’s going through difficult times lately. But the people are resilient and always manage to reconstruct themselves despite the destruction and difficulties surrounding them.)

Solda Bob Dylan, sağda John Lennon

3. Resimlerine kendi yorumunu da katıyorsun. Mesela John Lennon’u çizdiğinde onun meşhur gözlüklerinin yerine gökyüzünden bir parça ve uçan kuşlar görüyoruz. Bunlar senin onlarda gördüklerin olsa gerek…

(You add your own interpretations to your paintings. For instance, instead of drawing John Lennon’s famous glasses, we observe a piece from the sky and some flying birds . These allegories must be something that you see in him?)

Evet, bu özel çalışmayı onun Imagine adlı şarkısından esinlenerek ortaya çıkarmaya çalıştım ki bu şarkı, ana tema olarak barışı konu edinir. Ve tabii ki bu konudan daha da fazlası olarak altında başka güzel anlamlar da yatar.  Lennon’un taktığı gözlüğün tipik olan çerçevesi üzerine yazmak istedim. Kanımca onun bu imajı, onu vizyoner bir karaktere büründürmekte. Bu durum da, metaforunu yansıtmaya çalıştığım portreye yeni bir ruh sağlamakta ve Lennon’u adeta gizemlerle dolu bir varlık gibi göstermekte.

(Yes, this particular painting was particularly inspired by his song Imagine, which mainly speaks about peace but also has many other layers of meaning. I wanted to play on the glass frame he typically wore and represent him as a visionary to bring out a certain essence to the portrait but at the same time keep him recognizable.)

4. Senin resim sergilerin de oldu bildiğim kadarıyla. Bunlardan biraz bahseder misin?

(There have been art galleries which belong to you so far, as far as I know. Would you talk about them some?)

Önceki zamanlarda Londra ve ABD’de sergilerimi sunma deneyimim oldu. Tabii, koleksiyonumu tamamladığımda daha başka yerlerde daha çok sergi kurmayı planlıyorum.

(I’ve exhibited in London and the US in the past, and  i’m planning  many more for he future and when my collection is ready.)

Kurt Cobain

5. Sen hangi ressamları takip ediyorsun? Yaşayan ya da ölenler arasında?

(Which painters do you prefer to follow?  The ones who are alive or the ones who are the late?)

Genellikle tarih okumayı severim ama geçmişteki sanat akımlarında üstat kabul edilen kişilerin kullandığı teknikleri içeren sanat tarihi kitapları üzerine okumalar yapmanın bende ayrı bir yeri var. Tabii bunun yanında çağdaş sanatçıları da takip etmeyi ve onların eserlerinden ilham almayı da ihmal etmem.

(I love to read history in general and Art history obviously which includes masters that inspired the art movements and all the techniques that they passed along, however I  follow contemporary artists as well  and find what inspires me in their works.)

6. Sana müzisyen de diyebilir miyiz? Daha yeni sayılır; Instagram hesabında Soldier of Fortune şarkısını orgda çaldın. Biz de zevkle dinledik.

(Can we name you as a musician? Recently we listened to you with great pleasure while you were playing Soldier of Fortune.)

Küçükken org çalmak, tıpkı ressamlığa duyduğum ilgi gibi, kendime edindiğim ilk hobilerdendi. Kulaktan çalmaya çalışırım. Son zamanlarda da bu iki hobime geri döndüm ve beni ne kadar rahatlattığını fark ettim. Tıpki sizi huzura sürükleyen derin düşüncelere dalmak gibi… Bu arada çaldığım şarkıyı sevmenizden dolayı memnunum.

(Playing the keyboard was one of my earliest hobbies along with Art when I was young. I play  by ear, recently I got back into it, and realized how much it relaxes me. It’s just a muse really. Glad you enjoyed it.)

Janis Joplin

7. Peki sen kendini nasıl tanımlıyorsun? “Sadece beni heyecanlandıran şeyleri çiziyorum.” demişsin. Bir tanım yapmak hoşuna gitmiyor sanırım.

(Well, how do you describe yourself? You said : “I like to paint the things which excites me.” I guess you don’t like to make a specific description?)

Evet, bu söylem aslında benim yaptığım işi birebir özetliyor. Bir işi yapmaya koyulduğumda, yaratmaya çalıştığım figürleri kendime bir limit koyarak yapmam. Bazı aktörleri ya da tarihi figürleri resme aldım, evet. Ancak bunları dahi yaparken zaman zaman bir şarkı dinler, bu şarkıdan kendime bir ruh hali belirler ve portreme bunların bileşenlerini aktarmaya çalışırım.

(Yes this basically summarizes my work. I’m certainly not limited to my choice of figures/faces. I’ve painted  Actors, historical figures etc but I could always translate a mood in a specific song or verse and convey  it into the portrait.)

Marilyn Monroe

8. Şu an içinde bulunduğumuz korona dünyasında günlerin nasıl geçiyor?

(How have you spent your time recently, especially throughout the time we are struggling with coronavirus as a whole world?)

Bu pandemi süreci hepimizin hayatına, yapmak istediğimiz planlara ket vurdu. Ve bu durumun en kötü yanı sürecin ne kadar devam edeceğinin belirsiz olması. Kendi açımdan değerlendirmem gerekirse bu süreci kendimce avantaja çevirmeye çalıştım. Hobilerime bolca zaman ayırdım ve daha fazla yaratıcı fikirler üretmeye yöneldim. Kontrol edilebilir ve kaosun olmadığı bir ortamda olduğunuz sürece yapılabilecek en iyi şey, kendi hayatınızda bu kontrolünü sağlayabileceğiniz aktivitelere odaklanmaktır diye düşünüyorum.

(The coronavirus situation has certainly halted our lives and plans, and the worst part of it is the uncertainty . Personally I try to take advantage of the situation and make use of the solitary time and  to find  to create . When you are not in a chaotic and uncontrollable situation/scenario, the best thing you can do for yourself is focus on what you can actually control.)

9. Türkiye’ye gelmiş miydin? Burada bir sergin olsa ben kaçırmam…

(Have you ever been to Turkey? I’d never miss if you had your art gallery here.)

Şahsen Türkiye’de hiç bulunmadım. Fakat ileride orayı görmeyi çok isterim.

(I haven’t personally, but would love to visit in the near future.)

 10. Son olarak neler söylemek istersin? Bir şarkı önerisi, bir anı. İstediğin herhangi bir şey…

(What would you like to add last? Advising a song? Or a memoir you want to tell ? Anything you want to share?)

Yaptığım işlerle ilgilenen, sanatsal yolculuğumun takipçisi olan herkese minnettar olduğumu belirtmek isterim. ‘’Kendini ifade etme’’ denen mefhumu hayata geçiriyor olmak, bu eserleri somutlaştırarak insanlara ulaştırmak ve bunun sonucunda olumlu dönüşlerle karşılaşmak benim için paha biçilemez. Sizlere de röportajınız için  teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim.

(I would like to express my appreciation , and general gratitude for everybody following my artistic journey and investing in my works. Self expression is very fundamental to me and to be able to share it and receive good reviews is more than i could ask for. Thank you for the interview.)

Yoko Ono & John Lennon

Röportajı çeviren: İsmail Gürbüz

Röportaj: Mert Bekçi

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir