Diyanet İşleri Başkanlığı’nın zengin hüsnühat koleksiyonundan seçilen eserler, Kahire’de düzenlenen özel bir sergiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Türk ve Mısırlı hattatların çalışmalarını bir araya getiren sergi, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği ile Mısır Coğrafya Cemiyeti iş birliğinde cemiyet merkezinde gerçekleştirildi. Sergide yaklaşık 40 eser yer aldı.

Serginin açılışında konuşan Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, İslam medeniyetinde Kur’an-ı Kerim’in yolculuğuna dikkat çekerek, “Kur’an Mekke’de indirildi, Mısır’da okundu ve İstanbul’da yazıldı” ifadesinin, ortak bir kültürel kabulü yansıttığını vurguladı.
Hat sanatının Türkiye’de taşıdığı özel konuma değinen Şen, Osmanlı’dan itibaren Kur’an-ı Kerim’in estetik kaygıyla yazılmasının İslam sanatının zirvesi olarak görüldüğünü ve bu geleneğin “hüsnühat” adıyla şekillendiğini belirtti. Türklerin Kur’an-ı Kerim’e, ayetlere ve harflere yüklediği derin anlamın, ilahi bir estetik anlayışla birleşerek sanat eserlerine dönüştüğünü ifade eden Şen, bu yaklaşımın İslam tarihindeki en nitelikli hat örneklerinin İstanbul’da ortaya çıkmasını sağladığını söyledi.

Kahire’de açılan sergi, Türk ve Mısır hat geleneği arasındaki tarihsel ve sanatsal bağı görünür kılarken, hüsnühat sanatının kültürlerarası ortak dilini de bir kez daha gözler önüne seriyor.
Kaynak ve fotoğraflar: https://www.google.com/amp/s/www.diyanethaber.com.tr/diyanetin-hat-koleksiyonu-misirda-sergilendi/amp












İlk yorum yapan siz olun