İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Veriko Tchumburidze: Müzisyen olarak dünyaya olabildiğince katkıda bulunmak istiyorum

Röportaj: Mine Alpan

Müzisyen bir anne ve babanın kızı olan, keman çalarken alışılmışın dışında performanslarla sahne alan, yurt içinde ve yurt dışında unutulmaz konserlere imza atan, enerjisi ve sempatisiyle içimizi ısıtan başarılı keman sanatçısı Veriko Tchumburidze ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Keman ile tanışmanız nasıl gerçekleşti?

Keman ile tanışmam oldukça erken yaşlarımda oldu. Keman öğretmeni annem ve obua öğretmeni babam sayesinde müzik doğduğum ilk andan itibaren hayatımın bir parçası oldu. Kemanla tanışmam ise daha bebekken olduğundan net bir şekilde hatırlamıyorum, ama keman çalmayı ne kadar  istediğimi net bir şekilde hatırlıyorum. Daha üç buçuk yaşlarındayken ağlayarak, yakararak anneme keman çalmak istediğimi söylediğimi hatırlıyorum. Böylece oldukça zorlu bir uğraş sonucu keman öğrenmeye, ilk  olarak annem Lily Tchumburidze ile beraber başladım.

Birçok başarıya imza attınız, ödüller kazandınız.  Başarınızı nasıl yorumluyorsunuz?

Başarının sırrı demek doğru mudur bilemem ama başarılarımın hepsi büyük çalışmalar ve doğru destekler sayesinde geldi. Ailem, Sayın Güher ile Süher Pekinel ve öğretmenlerim sayesinde bu başarıları elde ettim. Doğru zamanda  köklü eğitim geçmişine sahip öğretmenlerden eğitim alma fırsatları bulmak benim için çok önemli bir şanstı. Ayrıca birçok festivale, yarışmaya katılarak, araştırarak, oda müziğinde aktif olarak çalarak, eserlerin özünü anlayıp öğrenerek her zaman öğrenmeye, kendimi geliştirmeye hep dikkat ettim ve hala da ederim. Kısacası her bir bireyin, eğitimin, zamanın doğru şekilde değerlendirilmesinin büyük önemi var.

Çok saygın konserlerde yer aldınız, sizi çok heyecanlandıran bir konser oldu mu?

Açıkçası bir tanesini seçmem o kadar zor ki… Bugüne kadar Avustralya, Güney Afrika ve Avrupa’nın birçok yerinde birçok farklı seyirciye ulaşma fırsatı buldum. Her biri benim için eşsiz deneyimlerdi. Ama illaki seçmem gerekirse; Lisa Batiashvili, Gerard Causse, Clemens Hagen, Tabea Zimmermann, Marek janowski gibi sanatçı ve şeflerle verdiğim konserlerin benim müzik kariyerimde önemi ve değeri çok büyük.

Genel olarak günlük çalışma disiplininiz nasıl?

Genel olarak her günüm değişmekle beraber… eğer mümkünse en azından (normalde çok fazla seyahat ettiğimden ) her gün iki saat çalışmaya çalışırım. Eğer çok yoğun olmayan bir günse ve evdeysem genelde mutlaka spor, yoga  yaparım. Daha sonra kemanımla çalıştığım esere göre, yeterince çalıştıktan sonar; dışarı yürüyüşe ve müzeye giderim. Benim için  zaman kadar, çalışmanın kalitesi de çok önemlidir. Sağlıklı vücut demek, sağlıklı ve güçlü bir sanatçı demektir.

Başarılı bir genç müzisyen olarak yaşıtlarınıza  neler tavsiye edersiniz?

Hayat boyu sürecek bu yolculuğun başlangıcında olan genç müzisyenlerimize önermek istediklerimin başında öğretmen konusu geliyor. Lütfen, önce çevrenizdeki size uygun en iyi öğretmeni bulmanızı rica ederim. Öğretmen size uyuyor ve  iyiyse, kat edeceğiniz yol normalden çok daha iyi ve hızlı olacaktır. Bir diğer tavsiyem ise meraklı ve istekli olup okumaya, araştırmaya ve kaliteli, farklı tarzdaki yorumları dinlemeye istekli olmanızdır. Ayrıca iyi arkadaşlarla bol bol oda müziği çalmak, hem eğlenceli hem de kulak gelişimi için çok önemlidir. Oda müziği yaparak ve notaları doğru okuyarak çok şey öğrenir ve bilgi edinebilirsiniz. Mümkünse; lütfen Henle, Barenreiter gibi iyi nota edisyonlarını  kullanın. İyi bir edisyona sahip olmak, müziği doğru bir şekilde öğrenmenize yardımcı olacaktır. Büyük bir kariyer yapmadan önce “kariyer yapmanın” gerçek anlamını anlamanızı öneririm. Özellikle bu günlerde çok şey değişiyor. Orkestralarla sadece keman konçertosu çalmaktan başka birçok bakış açısı var. Lütfen kendinize neden enstrüman çaldığınızı ve neden kariyer yapmak istediğinizi sorun. Birçok farklı programla düzenli olarak konser vermek, bir yarışmaya hazırlanmaktan çok daha farklı bir hikaye demek. Yarışma iki hafta veya  maksimum bir ay sürerken,  kariyer oluşturmak göründüğünden çok daha zorlu ve uzun bir yoldur. Yolun başında bunları anlamak, deneyimlemek, yeni insanlarla tanışmak ve insanların farklı ortamlarda nasıl olduğunu görmek için yurt içi ve yurt dışında birçok festivale gitmenizi de öneririm.

Geleceğe yönelik hem kısa vadede hem de uzun vadede hedefleriniz nelerdir?

Kısa süreli projelerimde Avrupa’nın birçok yerinde solo, duo, orkestra ile ve oda müziği formunda konserlerim olacak. Birçok yeni eser ve yeni sanatçılarla tanışacağım için çok heyecanlıyım. Ayrıca bu yıl  yapılacak olan Uluslararası H. Wieniawski Keman Yarışması’nın yeni edisyonunun  açılışını yapacağım… hem çok heyecanlıyım, hem de çok gururluyum.

Uzun süreli hedeflerimde ise, mutlaka ve mutlaka genç jenerasyonla edindiğim bilgileri paylaşmak ve müzisyen olarak dünyaya olabildiğince yardım edip katkıda bulunmak var.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir