İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Love Over Entropy Karma Sergisi 11 Mart – 29 Nisan Tarihleri Arasında Anna Laudel İstanbul’da

Anna Laudel İstanbul, “Love Over Entropy” başlıklı karma sergiye 11 Mart – 29 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Güzelliğin ve dayatılan tüketim kültürünün “standart” olduğu ekosistemde, aklın mercek altına alındığı serginin küratörlüğünü Ayça Okay, koordinatörlüğünü ise Lal Batman üstleniyor.

Fotoğraf, enstalasyon, video, plastik sanatlar, heykel ve neon işleri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş, disiplinler arası bir seçkinin yer aldığı sergi, adını “Love Over Entropy” isimli elektronik müzik parçasından alıyor.

Lal Batman “Aşkın Anatomisi”
Fizikte kaos, düzensizlik (öngörülemez) anlamına gelir. Bu durum sistemin içine dahil olan, sürekli bir şekilde değişen yapılar için geçerlidir. Çevremizdeki mevcut bir takım yapılar, sisteme dahil olan unsurlar kusurlara izin vermiyorsa gerçek  bir yapıdaki süreksizlikler ve düzensizlikler öngörülemez bir hal alır. Böylece sistem kaotik olarak etkilenir. Entropiye göre, varolan herşey bir gün son bulmaya mahkumdur.  Bu nedenle sistemdeki düzensizlikler, öngörülemeyen durumlar bir noktada anlamını yitirir. Bu süreçte, varolan unsurların yok olduğu yahut düzensiz bir hal aldığı senaryoda devreye entropi girer. Enerjinin varolduğu bu alanda tüm kaosa rağmen yeni bir varoluş başlar. Kısacası her son içindeki dengelerle yeni bir başlangıç için kaostan ziyade büyük bir adımdır. Burada farkına varılması gereken, tüm bu sürecin kaçınılmaz bir gerçek olduğudur.

Sanatçı ürettiği yerleştirmede, Doğadaki değişkenliğin, öngörülemez kaosların insan bedeninde fiziki ve mental olarak bıraktığı kalıcı hasarları ele almaktadır. Günümüz dünyasında çevremizdeki kaosların haricinde duygusal olarak bizi etkileyen olaylarında aslında bu sürecin eş değer bir parçası olduğuna dikkat çekiyor. Böylelikle sonsuz bir döngü ile baş başa kalındığını düşünüyor.
Zaman ile birlikte dünya üzerinde bugüne kadar var olan tabuların köklü değişimleri bizleri pisikolojik olarak derinden etkiliiyor.
Tüm bu süre zarfında akıl olayları en derin süzgecinden geçiriyor ve artık  insan ilişkilerinde, günümüz dünyasına adapte olmak için bireyler akıla sığınıyor. Sanatçının kurguladığı yerleştirmede bulunan heykeller ise aklın şevhetine tutulan, sapyoseksüel bireyleri betimlemekte. Batman günümüz dünyasının farkında olan, ayakları yere basan, güçlü bireylerin varoluş hikayesini anlatmaktadır.

“Love Over Entropy” isimli sergide farklı teknik ve materyallerle üretim yapan Ahmet Sel, Aybala Yalçın, Bahadır Çolak, Büşra Çeğil, Dinçer İşgel, Zeren Göktan, Halil Vurucuoğlu, Fırat İtmeç, Elçin Acun, Fırat Engin, Hande Şekerciler, Kadriye İnal, Lal Batman, Mert Özgen, Furkan Temir, Nejat Satı, Sinan Logie, Serra Duran Paralı ve Volkan Kızıltunç dahil olmak üzere toplam 19 sanatçının yakın dönem eserlerinin yanı sıra sergiye özel ürettikleri yeni eserleri de yer alıyor.

’Akıṣkan yapılar’’ baṣlığı altında ürettimğim tüm iṣleri, hayatımın zihinsel durumlarıyla bağlamaya çalıṣıyorum. Her üretim safasını, yeni bir ‘’faz’’ olarak tanımlıyorum. Son yıllarda, bu üretim, İstanbul’da deneyimlediğim kentsel durumların, bir dıṣavurumu olarak anlamdırılabilinir. Bu imgeler ve deneyimler çok farklı ölçeklere tekabül ediyor, bir mimari detaydan bir gecekondu mahallesinin ara sokaklarına kadar uzanan mekanları kapsayabiliyor. Bu süreç mekan-beden-zihin üçgenine yoğunlaṣan bir içe ve dıṣa bakıṣ durumu olarak görülebilir. Bu yolculuk esnasında, kentin kaosu ile barıṣmak, İstanbul ile aṣk yaṣamak her zaman önde gelir.

Metni yazan: Metin Ayça Okayın

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir