İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Deniz Büyükbalya ile “Manga Eskiz Defterim” Kitabı Üzerine Söyleşi

– Deniz Hanım merhaba. Yakın zaman önce “Moda Tasarım Çizimleri” adlı kitabınız üzerine konuşmuştuk. Şimdi ise MANGA ESKİZ DEFTERİM adlı kitabınızı konuşmak için yeniden birlikteyiz. Kitabınıza geçmeden önce “manga” nedir, bilmeyenler için anlatır mısınız?

Manga kelimesi tanım olarak Japon çizgi romanı anlamına gelmektedir. Kelimenin köküne inildiği zaman ise Çince karakterlerden oluşan gelişi güzel, rastgele anlamına gelen “man“ ile resim anlamına gelen “ga“ sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuştur. Manga çizen kişilere yani çizgi roman sanatçılarına verilen isim ise “Mangaka“dır. Manga kelimesinin ilk kullanım tarihi bilinmemekle birlikte 1770’li yıllara dayandığı öne sürülmektedir.

– Manga sanatına ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?

Türkiye özelinde manga ve anime temaları çerçevesinde yapılmış bir toplumsal araştırma bulmak oldukça zor. Öğrencilerim de bu sebepten dolayı büyük eksiklik yaşıyorlardı. İnternette karşılarına her çıkan çizimi çalışıyorlar ve getirip bana gösteriyorlardı. Bazen korkutucu, ürkütücü, gereksiz çizilen çizimlerle zaman geçiriyorlardı. Onları doğru yönlendirmek adına çalışmalara başladım. Büyük bir araştırma gerçekleştirdim. Bu sebepten, bu kitap farklı yaştan, farklı statülerden çok çeşitli bireylerle gerçekleştirdiğim mülakatların şekillendirdiği özet bir çalışma ortaya koymayı hedefledim.

– Bu kitabı yazma fikri nasıl ortaya çıktı?

Z kuşağı internet dünyasında doğduğu için manga ve anime içerikleriyle de yoğun bir nitelikte ilişki kurmaktadır. Öncelikle altı çizilmesi gereken bir nokta olarak global açıdan en çok rağbet gören üretimler 8-17 yaş aralığında erkek bireylere yönelik yayıncılık hedefi olan, tür açısından “Shōnen” olarak ifade edilen hikayelerdir. Bu hikayeler özünde “dostluk, çaba, zafer” üçlü kavramı etrafında şekillenen bir tema barındırır. Bu hikayelerin animelere dönüşmesi ise İkinci Dünya Savaşı’nı kaybeden Japonya’nın gelecek nesillere “umut” aşılaması hedefi ile “Disney” örnek alınarak 1956 yılının ilk ayında kurulan TOEI Animasyon şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. Dünya çapında başta en popüler iş olan “One Piece” animesi de dahil birçok popüler Shōnen bu şirket tarafından yayınlanmıştır. Z kuşağı, başta bu popüler Shōnen’ler olmak üzere farklı türlerde birçok manga ve anime ile internetin temel nimetlerinden olan erişilebilirlik ve hız unsurları çevresinde yoğun bir etkileşim halindedir. Her yaştan, her sosyo-ekonomik çevreden, her mizaçta bireyin kendinden bir şeyleri “uç” bir üslupta bulabildiği bu üretimlere olan ilgi her geçen gün artmakta ve bu artış devam edecek gözükmektedir.

Bu sebepten ötürü öğrencilerime ve diğer manga severlere yönelik eğitici ve aynı zamanda uç olmayan çizimler tasarlamak istedim. İnanın ortaokul ögrencilerimin yarısı manga ve anime çizimi örneklerini her gün göstermek için yanıma geliyorlar. Onların manga ve anime hayranlığı benim de bir şeyler yapmam gerektiğini düşündürdü. Bir öğretmen olarak onlara bu konuda yardımcı olmak istedim.

– Okurlarınız, manga çiziminin pek çok yönünü ele alan MANGA ESKİZ DEFTERİM adlı kitabınızdan neler öğrenecekler?

Manga çizeri olmak için hazırlanmış kitabım;

Yeni başlayan sanatçılara manga çizimi temellerini gösteriyor. Doğru araç ve malzeme seçiminden farklı çizim teknikleri ve ipuçlarına kadar manga çiziminin tüm yönlerini ele alan bu kitap ile karakter tasarımının, vücut tiplerinin, yüz hatlarının detaylarını, püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Alıştırma sayfalarıyla öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. 100’e yakın Eskiz çizimleriyle çeşitli çizimler yapabilirsiniz. Kolay ve eğlenceli çizimler seni bekliyor!

MANGA ESKİZ DEFTERİM adlı kitabınızı henüz okumamış olanlar için kısaca manga çizimi ile ilgilenen kişilerin öğrenmesi gereken temel adımlar nelerdir anlatır mısınız?

Manga, resimli bir anlatı dizisidir. Çizgiler boyunca hikâye anlatır. Çizginin kalitesi sizi sayfanın sağ üstünden sol alta kadar götürür. Gözünüz bu çizgiyi takip eder. Bir tarama mevcuttur. Bu düzene alıştıktan sonra mangayı inanılmaz bir hızla tüketirsiniz. İçsel bir şeydir ve siz de giriş yaparsınız. Karakter tasarımı, vücut tipleri, yüz hatlarının detaylarını, püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Genel haliyle yüz oranları. Normal portre çizimiyle kıyaslayarak.

Detaylı Göz çizim

Burun, ağız ve kulak çizim detayları.

Saç çizimi (Taslak haliyle)

Saç çizimi (detayları)

Renklendirme

Mimikler

Farklı açılardan yüz çizimleri

– Manga çizimi ile ilgilenen kişilerin başarılı olmak için nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Anime ve manga çizimini en kolay ve hızlı şekilde öğrenmeniz için sizlere bu kitabı tasarladım. Başarılı olabilmek için önce kitabımı temin etmelisiniz. ☺️

Sizlerle birlikte yüz çizimini, karakter anatomisini ve daha birçok şeyi öğreneceğiz. Bunları örneklerle pekiştireceğiz ve kitap sonunda birlikte tüm öğrendiklerimizi birleştirerek baştan sona bir anime karakteri çizeceğiz. Bu kitap içerisinde bolca örneklerle birlikte kolayca elinizi çizime alıştırabilecek ve bu konuda kendinizi geliştirmek için gerekli olan yolu daha hızlı kavrayabileceksiniz. Kitap sonunda kendi anime karakterlerinizi bile tasarlayabileceksiniz. Kitapta birçok konuya detaylı olarak deyindim. Mesela yüz, özellikle göz çizimi konusunda birçok örnek ve çeşitli varyasyonlar ile birlikte çalışmalar yaptım. Anime karakterlerimize canlı renkler ve hayat vereceğiz. Bu ve bunun gibi birçok farklı çizim teknikleri, örnekler ve alıştırmalar ile çizim seviyemizi en üst noktalara taşıyıp kitap sonunda bile bu kitaptan öğrendiklerimiz sayesinde kendimizi nasıl geliştirmeye devam edebilir ve daha profesyonel bir çizer olma yolunda ihtiyacımız olan şeylerin bilincinde olacağız. Kitap sonunda artık anime tarzı çizim yapabileceksiniz ve kendi kendinize bu yolda sürekli ilerleme kat etmeyi öğreneceksiniz. Unutmayın, yeteri kadar çaba gösterirseniz hayatta her şeyi başarabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir